Tekniken i närradion   RDS   Montaget av nya sändarutrustningen   Start av sändaren!   Old teknik   
 

Tekniken i Närradion

Äntligen, den stora dagen då det ska ske..................
Start av sändaren!

Onsdagen den 19:e en månad efter att antenn och sändare monterats är det dags att slå på strömmen till nya sändaren. Fram till denna dag har vi finslipat tekniken så långt det går, gjort de sista förberedelserna i stadshuset för att kunna komma igång. Några testkörningar av nya utrustningen har också hunnits med.

Vi har avtalat med den som vi tidigare har hyrt utrustningen av att den gamla sändaren ska stängas av kl. 12 mitt på dagen. Åke Eliasson vår ordf. och även kommunalråd i Kungsbacka och
Dennis Drospe v. ordf., och den som utfört de praktiska förberedelserna inför denna dag, är på plats.


 

Massmedia kom och slöt upp vid Kungsbackas vattentorn. Från höger i bild står journalisten från GP sedan Närradions vice ordf. Dennis Drospe tillsammans med ordf. Åke Eliasson. Sittande på huk fotograferande masten GP:s fotograf. Med pappren i hand står HN:s journalist. Längst till vänster står Norra Halland. Jämte Norra Halland står ansvarige från Radio Pingst Janne Linnarsson och till höger om HN i den blå/vita kepsen står en av programledarna från Radio Metodist Karl-Eric Brännström.
 

 

 

Klockan är ca 12.04 och Åke Eliasson är redo med sin lilla portabla radiomottagare och Dennis ringer upp teknikern som väntar vid gamla masten på Varlaberg. Nu är det inte många minuter kvar till start...............

 

 


 

Nu har vi fått klartecken att teknikern stängt av och vi konstaterar att det blir tyst i etern.

Dennis och Åke hjälps åt att trycka på knappen. Efter ca 20 sek. börjar ljudet att strömma ut i radion igen. Åke brister ut spontant "Nu hörs det. Vi är igång, vi är igång"! Glädjen över att var igång går inte att ta miste på.

Nu är vi i gång med egen utrustning en högre placering av antennen.  Äntligen är projektet i hamn, lite mer än två års planering och arbete har nu fått sin fullbordan.

Vi firar tillsammans med de närvarande och bjuder på pepparkakor och alkoholfri äppelcide
 

Vi var inte färdiga med allt en del återstod att göra i stadshusets studio men det har fått vänta då  det inte har kunnats göras under tiden som den gamla sändarutrustningen varit inkopplad. Klockan 14.00 hade vi plockat bort kablarna till den gamla utrustningen och det fungerar nu i stereo för samtliga anslutna studios utom fullmäktiges sändningar.
080110 Studion i stadshuset är nu klar och fungerar i stereo. Inkoppling av limiter/kompressor etc. har fixats i god tid före januaris fullmäktigemöte. 

Nu när vi kan sända fullmäktige i stereo hur går det då?
Vänsteraliansen hörs till höger och högeraliansen till vänster eller blir det samverkan i mitten för det politiska livet i Kungsbacka?
Lyssna och avgör själv länk till fullmäktige.

Vid vår start hade vi en hel del atmosfäriska störningar som märktes i kommunens ytterkanter.
Det finns bl.a. danska stationer som kommer in och stör speciellt i de norra kommundelarna.

Vi kommer att följa upp hörbarheten speciellt i kommunens ytterområde under lång tid innan vi slår oss till ro.
 

Ett stort tack till alla inblandade för alla tips vi fått från olika närradioföreningar från Helsingborg i söder till Orsa i norr. Mullsjö Närradio (Nyhemsveckan) där personalen tipsade om Radioprogrammet ZaraRadio. Jörgen Lindberg som lät oss betatesta programmet på svenska innan den svenska versionen släptes. Bernt från Orsa som hjälpte oss med att hitta leverantören av utrustningen. Höganäs som visade oss hur en automatisering av sändningarna kunde göras och lärde oss hur man fixade till webbradio.
Ulf från Partille Närradio som hjälpte oss att programmera Barixen och såg till att vi fick en fungerande överföringen från stadshuset till masten.


Tills sist ett tack till Christer Drospe från Veddige (tidigare engagerad i Varbergs närradio innan den lades ner) som nedlagt många timmar i praktiskt arbete åt oss under mer än två års tid. Sett till att vi haft rätta kablar och kontakter och hanterat lödkolven och byggt mätinstrument (VU-meter) för kontroll av ljudnivåerna. Suttit hemma med lödkolven och fixat utrustning som vi sen har kunnat montera in efterhand. Han har även sett till att göra alla förberedelser i stereo ifall det skulle bli så.
Under tiden som vi höll på med våra förberedelser visste vi inte om det skulle bli stereo eller ej. Det blev stereo och det är vi tacksamma för.

Två mycket nöjda herrar och projektledare: Åke Eliasson ordf. och Dennis Drospe v. ordf.

Vad skrivs det om oss?

Läs OnAirs inlägg>>> 
Göteborgsposten skriver om närradion>>>   samt om  närradion och P4 Radio Halland>>> 
Hallands Nyheter
skriver om närradion>>>

Tillbaka
 

© Copyright Kungsbacka Närradioförening med ensamrätt. All användning eller kopiering av foto och text från våra sidor är förbjudet.