Tekniken i närradion   RDS   Montaget av nya sändarutrustningen   Start av sändaren!   Old teknik   
 

Tekniken i Närradion

Efter mer än två års planering och förberedelser är det äntligen klart att påbörja den praktiska delen för vårt byte till egen sändarutrustningen.

Under hösten 2005 förberedde vi de olika studiorna med utrustning för streaming och överföring av ljudet till vår huvudstudio i stadshuset. Först ut att köra skarpt var Pingstkyrkan fredagen den 16:e dec.
Radio Aranäs följde efter under jan. 2006. Första delen av teknikutbytet var påbörjat! Under 2006 började fler att bli intresserade att börja sända. I mars 2006 återupptog Radio Metodist sina sändningar. Våren 2007 började Radio Nostalgi att testa om det skulle fungera att sända från Frillesås till Kungsbacka med den nya stremingstekniken.

Efter en lång tid av förberedelser med tillståndsansökan, letande efter leverantörer av sändarutrustning och att få in offerter m.m. kunde vi börja de praktiska förberedelserna för sändarbytet.

I augusti 2007 började vi med de fysiska förberedelserna för nya sändaren. Först skulle förbindelsen från studion i stadshuset upp till teknikboden anslutas och kopplas upp samt kontrolleras.

Royne från Radio Nostalgi iförd randig tröja och Ulf från Partille närradio med sin blåa tröja "övervakar" datateknikern som sittande på huk arbetar febrilt med att få linjen klar mellan teknikboden och studion i stadshuset. Det var Ulf som hjälpte oss att få "Barixen" att fungera. Barix exstreamer är en liten apparat med en stor uppgift. Den förvandlar den streamade signalen till en analog som sedan kan skickas in i sändaren.

 

 

Den gamla antennplacering har vi haft under 22 år i Teracoms mast på Varlaberget med hyrd sändarutrustning som vi nu lämnar till förmån för.........

 

 

.............Kungsbackaskogen och egen utrustning.

 

Masten som vi siktat in oss på ligger vid vattentornet.

Frekvensen kommer att var den samma som tidigare

 

Äntligen kom måndagen den 19:e november 2007 dagen då montering av antenn och sändare skulle ske. Dagen var väl förberedd, väderutsikterna för denna dagen hade kontrollerats flera dagar i förväg. Temperatur och vindförhållande får inte vara allt för dåliga och regna får det absolut inte göra.


Dagen var mulen ca 4 - 5 + grader och en svag vind på ca 3 - 4 sekundmeter och det regnade inte.

 

Yagiantennen med 2 element ska upp på närmare 58 meters höjd i masten. En liten antenn som klarar upp till 500w om vi hade haft tillstånd för det.

 

 

75 meter antennkabel går det åt och det mesta ska upp i masten. Nu är den uppe med hjälp av talja och kraftig lina.

 

Oj vad hände? Klammerfästena som ska hålla antennen på plats är för små! Mastkillen fick klättra ner igen "det tog sju minuter" berättade han för oss andra med ett leende. Efter att ha hemsökt ett antal affärer på stan hittades nya fästen i rätt storlek. Upp i masten igen, det tog "bara" närmare ca 25 minuter att ta sig upp igen.

Nu är antennen på plats monterad av en proffsonell mastklättrare som är van vid högre höjder än denna. Segelflygare på sin fritid. Trots den "marknära, låga" utsikten på bara ca 117 m över havet var utsikten imponerande. "Jag såg havet och en stor insjö" berättade han för oss som stått kvar på marken.
Vi talade om för honom att insjön var inte mindre än den kända Lygnern och havet var Kattegatt.

 

 

 

 

Klättringen "utför" tog tid antennkabeln skulle fästas fast ordentligt. När mörkret började att falla över Kungsbacka var det ca 10 m kvar till marken innan han var nere på fast mark igen.

 

 

 

 

Kabeln ska genom den vattentäta genomföringen och in i teknikboden. Inte så enkelt jobb som man kan tro. Tätningarna ska lossas och anpassas till kabelns tjocklek och sedan monteras tillbaka efter det att kabeln har dragits in.
Det får inte läcka in därför största noggrannhet.

 

 

 

När tätningsklossarna har anpassats ska kabeln matas in och detta måste utföras på ett sådant sätt att kabeln inte böjs för mycket eller skadas på annat sätt. Ett arbete som måste utföras med största försiktighet.

 

 

 

Maths övervakar att kabeln kommer in på rätt sätt. Kommunikation med den som är utanför är viktig.

 

Antennen monterad och klar övrig sändarutrustning på plats. Dennis är redo att köra igång en testsändning med den nya sändaren. Testen utförs samtidigt som den gamla sändaren är igång. Bärvågen från nya sändaren testas och alla mätvärden är som förväntade enl. installatören.

Ljudet från stadshuset ut till sändaren har trimmats in till sina rätta värden. Nu återstår det att trycka på knappen och köra igång på allvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan vi kan kör i gång på allvar måste den gamla sändaren på Varlaberget stängas av.

Först då kan en fullskaletest köras i skarpt läge.

 

 

 
 

Fortsättning följer: Start av sändaren:
 

Tillbaka
 

© Copyright Kungsbacka Närradioförening med ensamrätt. All användning eller kopiering av foto och text från våra sidor är förbjudet.