Vill Du börja sända radio? Vem kan sända?
 
Allmänt om närradio  Grunderna  Programinnehållet  Tekniken
 
Tekniken Programvaror för närradion:
 | Teknik  | Tips-Ideér | Programvaror | Förbindelse studio-mast | Sändarutrustning | FTP |
 | Webb Radio & TV-sändning | Lyssna på webbradio | Streaming | Musik Rippning |
 | Översättning ? |
 
OBS! Våra sidor om Radioteknik är ett ständigt arbetsexemplar under omdaning.
Har du erfarenheter av den nya tekniken skicka då in din information och erfarenheter till oss och vi kommer efterhand att lägga ut informationen här. Kontakt

Uppspelning av skivor eller färdiginspelade program m.m.:
Programvara för uppspelning finns gratis och fritt på Internet. Det klassiska dyra Radugaprogrammet har fått sin utmaning i gratisprogrammet
ZaraRadio. Det finns nu på svenska utöver spanska, franska, tyska och engelska.
För Windows XP ladda hem installationsfilen
ZaraRadio.exe. Version 1.6.1. fungerar utmärkt i Windows XP men ej i Vista.
För Windows 7 och Vista finns version 1.6.2 installationsfilen kan laddas ner via denna länken ZaraRadioFree.exe
Efter att du laddat hem och installerat ZaraRadio kan du installera den svenska språkversionen som du kan ladda ner direkt här från vår sida. Det finns en engelsk manual som kan laddas ner.

 

Efter att prövat ZaraRadio några dagar och jämfört med Raduga är Raduga snart ett minne blott. Något som går till historien på samma sätt som den analoga tekniken.
 

En nyare betalversion  av ZaraRadio finns som utvecklats för Vista, om den även fungerar för Windows 7 återstår att se. ZaraStudio 2 engelsk sida.
Betalversionen av ZaraStudio 2 (maskinöversatt sida) kostar ca
180 EUR inkl. frakt


Program för streaming:

Winamp med tillägsprogrammet SHOUTcast Source som sändarprogram och Nullsoft SHOUTcast Server Monitor som mottagarprogram. Som mottagarprogram kan man även använda sig av ZaraRadio som har en funktion för automatiskt avlyssning av fasta IP adresser. Läs mer om fasta IP adresser på sidan om Webb Radio & TV.


Webbradio program:

Windows Media Encoder eller Winamps program för streaming går att använda för webbradiofunktionen. För mer information om Webbradio följ länken.


Webb TV:

Windows Media Encoder eller som den heter i Sv. version Media-Kodaren, går utmärkt att använda för streaming av ljud och bild. Programmet är fritt att ladda ner.
Länk för nerladdning av Sv. version av
Media-kodaren 9 Series
För mer information om Webb -TV följ länken. 


Redigeringsprogram:

Finns många men ett som är fritt att ladda ner och använda är Audacity som är användbart till mycket. Inspelning redigering och omvandling av wav till mp3 filer. Programmet finns i två versioner Audacity 1.2.6 och en Betaversion 1.3.10 Båda finns att hämta här. Första gången man vill omvandla filer till mp3 behövs det ett litet tillägg till programmet en s.k. dll fil.
Filen heter lame_enc.dll och finns här att ladda ner för version 1.2.6. För Betaversionen 1.3.10 finns en nyare version av Lame- filen som att finns filen ladda ner här. För att få reda på mer hur programmet fungerar använd denna FAQ 


Klocktiden: Viktigt är att ha rätt tid på sin dator speciellt om man använder den för automatiska uppspelningar av program.
Några program som kan användas är:
 
Atomic Clock Sync v3.0 ett litet program på ca 392kb. kopiera in filen i lämplig mapp på din dator och aktivera det gärna via autostart. Under fliken Synchronization Interval kan man ställa in hur ofta datorns klocka ska uppdateras mot atomuren som finns på Internet.
Ladda hem Atomic Clock Sync v3.0
Softnik Timesync är ett annat litet enkelt program som via Internet håller reda på tiden och uppdaterar klockan på din dator automatiskt. Ladda ner Softnik Timsync här.

Fler programvaror finns och här kommer dina erfarenhet in och vi vill gärna presentera dem här.

© Copyright Kungsbacka Närradioförening med ensamrätt. All användning eller kopiering av foto och text från våra sidor är förbjudet.