Närradion i Kungsbacka    i Sverige
 
Upprinnelsen till en fri föreningsradio började redan 1948 detta efter att Filadelfiaförsamlingen i Stockholm avstängdes från att sända Gudstjänster i Sveriges radio.
Pingströrelsen ledare Lewi Pethrus presenterade radioplanerna 1949. När svensk expertis fick vetskap om planerna, förklarade man med ett leende att företaget var helt ogenomförbart och dömt att sluta i fiasko.

Så såg utgångsläget ut för en fri radio i Sverige. Pingströrelsen startade ett företag vid namn
IBRA Radio – International Broadcasting Association – som skulle förverkliga planerna på att starta upp sändningar till Sverige. I planeringsarbetet fanns det med att sända från en båt på internationellt vatten utanför tremilagränsen, där fanns inga restriktioner eller radiomonopol och tekniskt sett skulle det vara genomförbart.

Senare, under 60 talet, startade kommersiella företag och lade flytande radiosändare utanför tremilsgränsen, de fick kämpa med enorma svårigheter. De blev ansedda som piratradiostationer och förutom de stora tekniska problem de hade att lösa, fick de också myndigheterna emot sig. Piratradion i Norden har sin egen historia som du kan se och höra via denna länk. Regeringarna i de nordiska länderna stiftade en lag som förbjöd vad de kallade piratradioverksamhet. Såväl företaget som stod för sändningarna som de medverkande i programmen samt annonsörerna blev därmed lagbrytare. Alla skulle dras inför domstol om de inte omedelbart upphörde med sina radiosändningar.

IBRA Radio sände sitt första program den 29 juli 1955 från en kortvågssändare i Tanger, Nordafrika och svenskarna och övriga nordbor fick för första gången lyssna till en fri radio på svenska.
IBRA Radio sände på 50-talet flera timmar svenska program varje dag, både samhällsprogram, barn- och ungdomsprogram, musikprogram och gudstjänster. Idag är det kanske svårt att förstå hur stort det här var på den tiden, men nyheten om pingstvännernas radio spreds som en löpeld över hela Norden.

Närradion start.
Det gick inte att hindra det svenska folket att få lyssna till en fri radio och senare ändrades lagstiftningen. Sveriges Radio sände på FM bandet och närradion fick också börja sina sändningar över FM. Den 24 april 1979 kl. 10.00 gick Jönköping först ut i etern med närradiosändningar. Det var frikyrkorna som var tongivande från början men många andra föreningar och lokala partier sände också. Föreningslivets egna radio hade börjat! Radio Vättervåg är stationsbeteckningen för Jönköpings närradio.

Den fria radion som redan 1949 förutspåddes bli ett fiasko har nu firat 30 år och är spridd över stora delar av Sverige. Inför det stora 30 års jubileum som har hållits i Jönköping presenterades en nyligen gjord undersökning om närradion att den är på frammarsch och har ökat sina lyssnarsiffror. I snitt lyssnar 3,3 % av befolkningen på närradion detta är mer än vad SR har för sina P2 sändningar.

 
Hem
 

© Copyright Kungsbacka Närradioförening med ensamrätt. All användning eller kopiering av foto och text från våra sidor är förbjudet.